Leasing eller køb af bil – Her er fordele og ulemper

Magne Frost
Magne Frost Offentliggjort 28.2.2025

Leasing eller køb af bil - Her er fordele og ulemper

I denne guide vil vi se på de fordele og ulemper der er ved henholdsvis at lease og købe en bil. Det er nemlig ikke helt så enkelt at finde ud af, om det giver bedst mening at lease eller købe en bil. Derfor hjælper vi dig med at se på fordelene og ulemperne ved hver mulighed, så du kan tage en beslutning ud fra dine behov og ønsker.

Fordele ved at købe en bil

Det virker nemt og lidt mere økonomisk overskueligt at lease en bil, men der er bestemt også fordele ved at købe en bil:

  • Du ejer faktisk bilen

    Når du køber en bil, så ejer du den. Det er selvfølgelig indlysende, men det er alligevel en betydelig forskel fra at lease en bil. Selvom en bil hurtigt mister en betydelig del af sin værdi, så er bilen din til at sælge videre den dag du fx vil udskifte den eller ikke længere har brug for den, og du vil dermed kunne få en (ofte begrænset) del af din investering tilbage.

  • Ingen begrænsninger på antallet af kilometer du kan køre

    Leasingfirmaer sætter typisk en begrænsning på hvor mange kilometer du må køre om året for at sikre, at der ikke opstår mere slid end forventet på bilen.

  • Ingen gebyrer hvis bilen får skader

    Ejer du bilen, så er det naturligvis dit eget ansvar at betale for nødvendige reparationer, men opstår der mindre skader der ikke nødvendigvis skal udbedres, så behøver du ikke betale for dem, mens du med en leaset bil vil komme til at betale et gebyr.

Køb kan betyde en lavere månedlig omkostning

  • Du betaler ikke ekstra gebyrer for at køre flere kilometer per år

    Du kan køre så meget du vil, da du selv er ansvarlig for slid på bilen og ikke står til ansvar over for et leasingfirma.

  • Hvis du kan opnå en god finansiering kan det være en billigere løsning

    Hvis du kan få en lav rente på et billån, så er det bestemt en mulighed, at du faktisk får en lavere månedlig betaling end du ville have med en leasingaftale.

Ulemper ved at købe en bil

Nu skulle man jo så tro, at det ubetinget er en fordel at købe en bil frem for at lease den, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Der er også ulemper forbundet med at købe frem for at lease, og dem ser vi på her:

  • Du skal selv afholde alle udgifter til fx service

    Normalt er udgifter til service og reparationer af fejl du ikke selv har forårsaget inkluderet i den månedlige betaling, når du leaser en bil. Når du ejer bilen, så skal du selv afholde alle disse udgifter, som i tilfælde af reparationer kan løbe op i betydelige beløb.

  • Værdien af bilen du køber styrtdykker oftest

    Det er så godt som umuligt at få sin investering tilbage, når man sælger en bil senere. Du vil selvfølgelig få et beløb, når du sælger bilen, men det vil kun yderst sjældent være muligt at komme i nærheden af at genvinde sin investering.

Fordele ved at lease en bil

Leasingmarkedet eksisterer af en grund, nemlig at der er helt klare fordele forbundet med at lease en bil frem for at købe, selvom beslutningen i sidste ende afhænger meget af din indstilling og dine behov. Herunder kan du se nogle af de største fordele ved at lease en bil:

  • Du ved altid hvor meget du skal betale hver måned

    Med en leasingkontrakt er du forholdsvist sikret mod uventede udgifter - der kan være gebyrer, hvis bilen bliver skadet, men i det store og hele ved du præcis hvor meget du skal betale hver måned. Det kan være en stor fordel, hvis du er typen der værdsætter forudsigelighed i økonomien.

  • Fleksibilitet når leasingaftalen slutter

    Når leasingkontrakten udløber har du flere forskellige muligheder: Du kan gen-lease bilen, du kan returnere den og eventuelt lease en anden bil, eller få muligheden for at købe bilen du leasede til en lavere pris.

  • Mere økonomisk overkommeligt at lease end at købe

    Den økonomiske belastning ved at købe en bil for flere hundrede tusinde kroner er meget større (i hvert fald på den korte bane) end det er at indgå en leasingkontrakt. Nogle leasingkontrakter er helt ned til 12 måneder, og det kan være en god idé at lease, hvis du ikke har mulighed for at købe en dyr bil her og nu eller fx vil teste hvor stort dit behov for en bil egentlig er.

Ulemper ved at lease

Den mest indlysende ulempe er, at du ikke ejer bilen, men der er flere ulemper ved at lease en bil. Dem kommer vi ind på her:

  • Begrænsninger på antallet af kilometer du kan køre per år

    Hvis du kører flere kilometer end leasingaftalen tillader, så kommer du til at betale høje gebyrer for at påføre bilen det ekstra slid der er forbundet med at køre mere i den end leasingfirmaet kalkulerer med.

  • Du kan ikke opsige aftalen, hvis du ikke er tilfreds med bilen

    Hvis du efter et stykke tid finder ud af at du alligevel ikke bryder dig om bilen, så kan du ikke bare opsige aftalen og lease eller købe en anden bil.

  • Eventuelle skader kan blive meget dyre

    Hvis der opstår skader på bilen kan du ende med at betale meget dyre gebyrer. Der er desuden strenge regler for hvilken stand bilen skal være i, når leasingperioden er slut, og hvis bilen ikke er i denne stand, så kommer du også til at betale.

Skal jeg lease eller købe en bil?

Det er en meget personlig beslutning, og der er flere faktorer du skal tage i betragtning. Herunder opsummerer vi nogle af de faktorer du skal tænke over, når du skal vælge mellem at lease eller købe en bil:

  • Kommer du til at overskride kilometergrænsen i leasingaftalen?

    Du bør nøje overveje hvor langt du påregner at komme til at køre i bilen. Leasingaftaler sætter begrænsninger på antallet af kilometer per år, og det kan blive meget dyrt at overskride denne begrænsning.

  • Hvor stor er sandsynligheden for at du vil kunne passe godt på bilen?

    Er det realistisk for dig at aflevere bilen i den stand leasingfirmaet forventer? Har du børn og/eller dyr der kan forårsage ekstra slid eller mindre skader på bilen? Har du typisk været lidt uforsigtig med dine biler før? Du bør overveje om der er grund til at tro, at du vil komme til at betale ekstra gebyrer pga. slid eller skader, hvis du leaser en bil.

  • Vil du have absolut frihed til at udskifte bilen til hver en tid?

    Hvis du vil have friheden til at udskifte bilen hvornår du vil, så skal du ikke vælge en leasingaftale, da du er bundet af den i hele aftalens løbetid.

Konklusionen er at der er mange fordele og ulemper ved både at lease og at købe en bil, og det er en god idé at gennemgå hver af dem og overveje, hvordan de spiller ind i dit liv. Har du fx begrænset mulighed for at optage et lån på flere hundrede tusinde kroner, så kan det være en mulighed at lease en bil.

Hvis du gerne vil genvinde en (begrænset) del af din investering, så kan det være en fordel at købe en bil, så du senere kan sælge den igen. Har du brug for økonomisk forudsigelighed, så kan det være en fordel at lease, dog skal du i den forbindelse huske, at der kan opstå ekstra gebyrer ved leasing, hvis der opstår skader eller du kører flere kilometer om året end de tilladte i leasingaftalen.

At lease en bil vil sige at leje den, men i længere tid - typisk i en periode på 1 - 3 år, hvor man betaler leasingselskabet en fast månedlig ydelse og har den sikkerhed, at man ikke betaler for uforskyldte skader eller serviceudgifter.

Det afhænger af bestemmelserne i den konkrete leasingkontrakt, men typisk vil der være begrænsninger på muligheden for at opsige aftalen. Vær helt sikker på, at du ved, hvad du skriver under på!

Som udgangspunkt nej. Du kan selvfølgelig genvinde en mindre del af din investering, men man skal ikke se på en bil som et decideret investeringsobjekt som fx fast ejendom kan være.

Om du skal optage et billån eller lease bilen afhænger helt af, hvordan du bruger din bil, og hvordan din økonomiske situation ser ud. Som vi gik igennem i guiden ovenfor, er der både fordele og ulemper ved begge tilgange. Sammenlign disse og vælg den, der passer bedst til din situation.

Magne Frost

Magne Frost

Sidst opdateret 14.3.2025

Magne Frost er forfatter hos Kreditium.dk siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.