Alt det vigtigste om erhvervslån

Erhvervslån dækker over flere forskellige låntyper. Det giver dig flere muligheder, men det betyder også, at det kan være svært at få et overblik. Hvilke typer er der, hvilke krav har de, og hvordan bliver du godkendt? Og kan man på forhånd beregne omkostningerne for et erhvervslån?

Alt det har vores eksperter sørget for, at du hurtigt kan finde ud af. Med denne artikel finder du nemlig svar på alle de spørgsmål, der typisk opstår i forbindelse med overvejelser om erhvervslån. Find ud af, hvordan du bedst gør et erhvervslån til en investering i din virksomhed – læs med her!

Er et erhvervslån det rigtige valg for min virksomhed?
Kan jeg få et virksomhedslån hurtigt?
Magne Frost
Skrevet af Magne Frost
Laura Juhl
Gennemgået af Laura Juhl
Sidst opdateret 22.4.2025
Qred

Bedste online erhvervslån april 2025

Laveste Lånebeløb 10.000 kr.
Højeste Lånebeløb 3.000.000 kr.
Løbetid 6 md. - 3 år

Hos Qred finder du et godt alternativ til et erhvervslån i banken. Her kan du ansøge om og blive tilbudt erhvervslån på op til 3.000.000 kr. med fleksibel løbetid og hurtig godkendelse. Qred tilbyder desuden fleksibel og hurtig finansiering, og de henvender sig bl.a. til nystartede virksomheder. I forhold til lånegodkendelse er det nemlig ikke at krav, at virksomheden skal kunne fremvise flere årsregnskaber – her er virksomhedens forventede evne til at tilbagebetale lånet i stedet det, der er afgørende.

Ansøg nu Få skræddersyede lånetilbud

Erhvervslån online med hurtig udbetaling

Qred
Laveste Lånebeløb
10.000 kr.
Højeste Lånebeløb
3.000.000 kr.
Løbetid
6 md. - 3 år
Alder på drift
0
Indtægtskrav
0
Garanti
Ja
Kræver sikkerhed
Nej
Letfinans
Laveste Lånebeløb
10.000 kr.
Højeste Lånebeløb
10.000.000 kr.
Løbetid
6 md. - 5 år
Alder på drift
6 mån
Indtægtskrav
0
Garanti
Nej
Kræver sikkerhed
Nej

Hvad er et erhvervslån?

Erhvervslån er også det, man med et økonomisk begreb kalder fremmedkapital, fordi det netop er den del af en virksomheds samlede kapital, der kommer fra lån hos virksomhedens långivere. Her kan der blandt andet være tale om långivere, der tilbyder banklån, drifts- eller kreditlån, realkreditlån eller fakturabelåning. Et erhvervslån kan være aktuelt, hvis du har brug for ekstra kapital til finansiering af markedsføring, produktudvikling eller noget helt tredje. Derfor har et erhvervslån potentiale til at blive en investering, der bidrager til vækst og større omsætning – men det afhænger i sidste ende af, om du finder det rigtige lån i forhold til din virksomheds situation.

Først og fremmest gælder det om at få et grundigt indblik i vigtige økonomiske aspekter af din virksomhed i form af eksempelvis indtjening, omkostninger, finansiering og økonomistyring. Derudover er det vigtigt at have en realistisk idé om virksomhedens potentiale og fremtidsudsigter, så du kan sikre dig, at et erhvervslån reelt kan bidrage til fremgang for din virksomhed.

Sikkerhedsstillelse for erhvervslån

I forhold til sikkerhedsstillelse for erhvervslån er der overordnet set to muligheder, der gør sig gældende:

  • Erhvervslån med krav om sikkerhedsstillelse i form af pant i udstyr, ejendom eller andet af værdi.
  • Erhvervslån uden krav om garanti i form af dine aktiver, hvor du i stedet hæfter for lånet personligt.

Et låns omkostninger afhænger som regel af hvilken risiko, låneudbyderen har i forbindelse med at udbyde lånet. Det betyder også, at du kan forvente, at et erhvervslån uden krav om sikkerhed vil være forbundet med flere omkostninger i form af højere rente og øvrige gebyrer.

Erhvervslån – virksomhedsfinansiering med andre vilkår

Hvis du hidtil har sikret dig finansiering af din virksomhed ad andre veje end fremmedkapital, så er det vigtigt at vide, at det som hovedregel indebærer andre vilkår. Som hovedregel skal du forvente, at der ofte vil være krav om sikkerhed for lånet i form af pant i ejendom eller andet af større værdi (f.eks. varelager eller lignende). Hvis du vælger alternativt vælger et lån uden sikkerhed, skal du i stedet forvente at hæfte personligt for lånet.

Det er desuden vigtigt at være bevidst om, at en låneaftale om et erhvervslån også er med til at ændre forholdene omkring virksomhedens indtjening. En låneaftale indebærer, at långiveren har et juridisk krav på at få tilbagebetalt lånets omkostninger i overensstemmelse med låneaftalen, og derfor også krav på denne del af virksomhedens indtjening. Det samme gælder ikke for virksomhedens ejere, og deres indtjening i virksomheden skal altså først og fremmest gå til tilbagebetaling af de pågældende lån.

Er der erhvervslån, der passer til enhver virksomhedstype?

Det korte svar er, at nej, det er der ikke. Erhvervslån er ikke en one size fits all, og du kan derfor ikke finde et erhvervslån, der dækker alle virksomhedstyper. Derimod er der forskellige former for erhvervslån, der egner sig til forskellige virksomhedstyper, og det afhænger i høj grad af hvilken fase, virksomheden er i, ligesom omsætning, finansiering og formål med lånet er afgørende for, hvilket erhvervslån der passer til din virksomhed.

Derudover er det også godt at være bevidst om, at der kan være forskel på hvilke brancher, forskellige långivere fokuserer på. Det gælder især for erhvervslån i banken, hvor alt fra virksomhedsplan og omsætning til potentiale indgår i behandlingen af din låneansøgning. At ansøge om lån i en bank, der har indsigt i din branche, kan altså være afgørende for udfaldet af din låneansøgning – det har nemlig stor betydning for, hvordan fremtidsudsigterne for din virksomhed bliver vurderet af låneudbyderen.

Hvordan fungerer et erhvervslån?

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det er en smule misvisende at tale om, hvordan ét erhvervslån fungerer. Erhvervslån dækker nemlig over flere forskellige muligheder for at opnå fremmedkapital. De har alle det til fælles, at deres overordnede formål er, at du som låntager kan indgå en aftale om erhvervslån og få et beløb udbetalt til hel eller delvis dækning af dine finansieringsbehov. Derudover kan du som hovedregel gå ud fra, at prisen på et erhvervslån – uanset type – hænger sammen med den finansieringsrisiko, som låneudbyderen har i forbindelse med det pågældende lån.

Alt det, der går forud for en eventuel låneaftale, afhænger i høj grad af låntypen; dens krav til sikkerhed og i hvilken grad lånet er baseret på forskellige aspekter af virksomheden. Det betyder også, at selve ansøgningsprocessen kan være meget forskellig alt efter hvilken type erhvervslån, der er tale om. Mens ansøgningsprocessen for visse erhvervslån er tidskrævende og fuld af mange elementer, der skal dokumenteres, er andre erhvervslån hurtige at ansøge om, blive godkendt til og efterfølgende få udbetalt.

Forskellige typer erhvervslån

Der kan være individuelle forskelle alt efter hvilken låneudbyder, der tilbyder det pågældende erhvervslån – men der er alligevel overordnede træk for de enkelte typer, der går igen på tværs af forskellige låneudbydere. Her finder du en kort gennemgang af hver type:

Erhvervslån i banken

Langt de fleste erhvervslån, du finder i banken, har krav om sikkerhedsstillelse, som regel i form af pant i udstyr, lagerbeholdning eller andre aktiver. Derudover vil du som regel opleve, at dokumentation for din virksomheds aktiver ikke kan stå alene, fordi virksomhedens drift og potentiale som regel indgår i behandlingen af låneansøgningen. Forud for en låneaftale kan du altså forvente, at du skal indsende en stor mængde dokumentation for både virksomhed såvel som sikkerhed og gennemgå en længere godkendelsesproces.

Denne låntype har en høj grad af sikkerhedsstillelse, hvilket betyder en lavere risiko for långiveren – og som hovedregel lavere omkostninger for dig som låntager. Dem betaler du gennem månedsomkostninger i form af den rentesats, der er aftalt for lånet.

Realkreditlån til erhverv

Et realkreditlån er en særlig låntype, der kun kan bruges til køb af ejendom. Mere specifikt for realkreditlån til erhverv betyder det, låntypen kun er aktuel, hvis realkreditlånets formål er at finansiere køb af eller investering i fast ejendom til brug af virksomheden. Lånet har krav om sikkerhedsstillelse gennem pant i den ejendom, som realkreditlånet skal bruges til at finansiere.

Derudover adskiller låntypen sig også i forhold til finansiering af selve lånet, fordi det sker gennem udstedelse og salg af obligationer. Ved optagelse af et realkreditlån udsteder låneudbyderen obligationer i form af gældsbeviser for lånet, der efterfølgende sælges på det finansielle marked. Derfor er det i sidste ende markedet, der afgør renten på et realkreditlån. Som hovedregel kan man låne op til 80 % af boligens værdi, men det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være større forskelle i forhold til realkreditinstitutternes belåningsgrad ved forskellige erhvervsejendomme, hvor der ofte er tale om mindre.

På samme måde som ved et banklån er lånets høje krav om sikkerhedsstillelse med til at give en lavere risiko for låneudbyderen, og derfor vil det ofte være forbundet med lavere omkostninger.

Online erhvervslån

Denne type erhvervslån har som regel få eller begrænsede krav om sikkerhed, hvilket vil sige, at du som oftest ikke skal stille virksomhedens aktiver som sikkerhed for lånet. Til gengæld skal du forvente, at der er krav om, at du personligt hæfter for lånet som selvskyldnerkautionist.

Ved denne låntype kan du altså forvente en ansøgningsproces med væsentligt færre krav at dokumentere, hvilket giver en hurtigere ansøgnings- og udbetalingstid. Det egner sig desuden godt til eksempelvis nystartede virksomheder og øvrige erhvervsdrivende, der ikke har mulighed for at stille med de de nøgletal og den øvrige dokumentation, som banklån har krav om.

Denne låntype betaler du i form af månedsomkostninger for lånets renter og øvrige omkostninger. Eftersom der er mindre sikkerhed forbundet med lånet, skal du også forvente, at det er forbundet med høje omkostninger og øvrige gebyrer.

Kassekreditlån

Et kassekreditlån kan være en oplagt løsning, hvis din virksomhed har vekslende indtægter og omkostninger, fordi det er en type af erhvervslån med stor fleksibilitet. Med en kassekredit får du nemlig mulighed for at hæve mere på din erhvervskonto end det, der allerede står – det samme, som man kan sige om overtræk, men her kan du som hovedregel forvente en væsentligt lavere rente. Her du kun behøver at betale for det, du bruger, og det indebærer heller ikke, at du skal ansøge om finansiering hver gang, du benytter dig af din kassekredit til at låne penge: Det er nemlig allerede blevet godkendt af din bank.

Her betaler du som hovedregel for lånet i form af renter for den del af kassekreditten, du benytter dig af, ligesom det ofte er forbundet med et årligt gebyr.

Fakturabelåning

erhvervslån, der fungerer en del anderledes. Her er der også krav om sikkerhed, men i en lidt anden udformning: Med udgangspunkt i dine udestående fakturaer kan du nemlig få udbetalt et lån, og på den måde fungerer fakturaen også som pant og sikkerhed for lånet.

Lånet fungerer på den måde, at du indgår en aftale om at overdrage dine ubetalte fakturaer til en udbyder af fakturabelåning, som herefter overtager inddrivelse og administration af fakturaerne. Der vil som regel være tale om oprettelse af en fast aftale. Hos de fleste udbydere af denne låntype kan du få udbetalt et lån på 80 % af fakturatotalen med det samme, og den resterende del, når kunden har betalt fakturaen.

Her kan du forvente, at du skal betale et fakturagebyr og renter for det lån, du fik udbetalt på forhånd, og derudover har de fleste udbydere af fakturabelåning også administrationsgebyr for øvrig administration af virksomhedens fakturaer.

Krav og betingelser for erhvervslån

Grundlæggende krav

Fælles for erhvervslån på det danske marked er, at de netop er erhvervslån, der kun egner sig for erhvervsdrivende og virksomheder i øvrigt. Derfor kan du forvente, at der er krav om et gyldigt CVR-nummer – her gælder dog enkelte undtagelser hos låneudbydere, der specifikt egner sig til nystartede virksomheder.

Ligesom det er tilfældet med alle lån på det danske marked i øvrigt, så er der krav om, at alle låneudbydere ikke må tilbyde et lån til en låntager, som ikke med rimelighed kan forventes at være i stand til at tilbagebetale til lånet. Det sætter også krav til virksomhedens økonomi – der er nemlig krav om, at der skal være nok overskud i virksomheden eller alternativt virksomhedsejerens økonomi til, at det pågældende lån kan forventes at blive tilbagebetalt. Det betyder også, at du skal forvente krav om en vis omsætning og overskud i din virksomhed.

Derudover kan du generelt forvente, at virksomheden skal:

  • Have en eller flere ejere med bopælsadresse i Danmark.
  • Have dansk virksomhedsadresse.
  • Være kreditværdig.

Krav, der er mere lånespecifikke

Som tidligere nævnt er der hel del forskel på de typer af erhvervslån, du finder på det danske marked. Det er især deres krav om sikkerhed, der adskiller dem – hvorvidt der er tale om begrænsede krav om sikkerhed eller ikke, og hvad det i så fald består af. Det betyder også, at du kan forvente at blive mødt med forskellige krav alt efter hvilken låntype, du ansøger om. Herunder finder du en oversigt over nogle af de krav, der gælder specifikt for de forskellige låntyper:

  • Online erhvervslån

    I forhold til specifikke krav er online erhvervslån en af de typer, der skiller sig ud – her har du nemlig størst mulighed for at finde et erhvervslån, der ikke har flere end de generelle lånekrav, fordi størstedelen af online erhvervslån ikke har krav om sikkerhed i form af pant i virksomhedens aktiver. Dog er det vigtigt at være bevidst om, at du i stedet kan forvente krav om kaution som selvskyldner.

    Som altid gælder, at du eller din virksomhed skal vurderes som kreditværdig for det pågældende lån, og der er da også eksempler på online lån, der har krav om, at virksomheden skal kunne fremvise et eller flere regnskaber, der er godkendt af en revisor. Derudover kan du også finde online lån med krav om, at virksomheden skal have været i drift i et halvt år eller længere og have en bestemt minimumsomsætning.

  • Banklån

    Som tidligere nævnt har et erhvervslån i banken som regel krav om sikkerhedsstillelse i form af udstyr eller andre aktiver i virksomheden. Derfor kan du forvente krav om dokumentation for det, der skal stilles som sikkerhed for lånet. Derudover bliver lånet baseret på – og betinget af – en lang række oplysninger om virksomheden, hvis formål er at give et grundigt indblik i virksomhedens økonomi og fremtidsudsigter.

    Derfor kan du forvente, at der er krav om følgende: En virksomhedspræsentation, herunder branche, salgskanaler, om virksomheden har import og/eller eksport, beskrivelse af virksomhedens produkter, salgskanaler og dato for stiftelse. Derudover vil der som regel være krav om oplysninger om grundlæggeren, ansatte, selskabsform og ikke mindst oplysninger om virksomhedens økonomi i form af forretningsomfang, seneste årsregnskaber, forretningsplaner, driftsbudgetter og et indblik i virksomhedens likviditet. Det indebærer også, at langt de fleste banklån har krav om, at virksomheden skal have været i drift i længere tid for at kunne præsentere de påkrævede nøgletal.

  • Realkreditlån til erhverv

    Ud over de generelle krav kan du forvente, at de fleste realkreditlån til erhverv har krav om, at der reelt skal være tale om en ejendom til erhvervsbrug i form af erhvervsejendom eller blandet ejendom. Alt afhængigt af hvilken virksomhed, der er tale om, kan det være alt fra kontor og lagerbygning til lejeboliger – i sidste ende er det afgørende, hvordan virksomheden bruger ejendommen til erhverv, og hvorvidt virksomheden forventes at kunne få mere omsætning ud af købet.

    Derfor har de fleste realkreditlån til erhverv også krav på grundig dokumentation af virksomhedens økonomi i stil med det, du finder hos et erhvervslån i banken: Virksomhedens seneste årsregnskaber, forretningsplaner, budgetter og likviditet. Er der tale om en ejendom til udlejningsformål, skal du desuden forvente krav om et driftsbudget for selve ejendommen.

  • Kassekredit som erhvervslån

    Hvis du allerede har en erhvervskonto i din bank og gerne vil øge din kassekredit, kan du forvente, at banken stiller krav om sikkerhedsstillelse for den øgede kassekredit – afhængigt af, hvor meget du allerede har stillet.

    Er du i den situation, at du gerne vil ansøge om en erhvervskonto med kassekredit hos en anden bank, kan du ud over de generelle krav forvente, at låneudbyderen har krav om en vis omsætning i din virksomhed, indblik i virksomhedens årsregnskaber og lignende.

  • Fakturabelåning

    Hvis du er interesseret i at finansiere din virksomhed med fremmedkapital i form af fakturabelåning, er det vigtigt at vide, at det kun er en mulighed for dig, der fakturerer dine kunder efter levering af dine varer eller ydelser og derfor har betaling til gode. Du kan altså ikke benytte dig af denne form for erhvervslån, hvis du tager forudbetalinger, har salg via abonnement eller acontobetalinger.

    Derudover kan der være forskelle på hvilke krav, forskellige udbydere af fakturabelåning har. Der er eksempelvis udbydere af denne type erhvervslån på det danske marked, som har krav om, at virksomheden skal have en årsomsætning på mindst 10 mio. kr., mens andre har krav om en lavere omsætning.

Vigtigt at forberede sig inden ansøgningen

Grundig forberedelse er måske det allervigtigste at tænke på, når du vil ansøge om et erhvervslån. Som det fremgår ovenfor, skal du generelt forvente, at udbydere af erhvervslån har krav om en grundig oversigt over virksomheden i din økonomi, ligesom der er krav om, at formålet med lånet reelt er forbundet med drift af din virksomhed.

Grundigt indblik i virksomhedens finanser, budgetter og drift

Dokumentation for og indblik i virksomhedens finanser, likviditet og drift er afgørende for dine lånechancer. De fleste erhvervslån tager i forskellig grad udgangspunkt i, hvorvidt din virksomhed kan tilvejebringe det nødvendige overskud, der skal til for at kunne tilbagebetale det pågældende lån. I forhold til privatlån er det langt mere komplekst at anskueliggøre, om en virksomhed realistisk set kan forvente at fortsætte med at generere overskud og i bedste fald øge sin omsætning med udgangspunkt i det pågældende lån.

En ansøgning om et erhvervslån kræver altså, at du sørger for at have et realistisk og grundigt indblik i alle aspekter af virksomhedens økonomi, som du desuden skal kunne dokumentere over for virksomheden. Tænk på, at det også er din egen sikkerhed mod at optage et alt for dyrt erhvervslån, der i værste fald kan ende med at gå ud over virksomhedens aktiver og din egen privatøkonomi.

En detaljeret forretningsplan

Det er primært ved to specifikke typer erhvervslån, at du kan forvente krav om at fremlægge og dokumentere en detaljeret virksomhedsplan, eller alternativt hvordan det, der investeres i, indgår i virksomhedens drift:

  • Realkredit til erhverv
  • Erhvervslån i banken

Ikke desto mindre bør du sørge for at have en detaljeret plan for din virksomhed, uanset hvilken låntype, du overvejer at ansøge om. Sammen med et grundigt indblik i virksomhedens økonomi er det nødvendigt for at sikre dig, at lånet reelt har potentiale til at blive en investering i din virksomhed.

Ansøgningsforberedelser – særligt for nystartede virksomheder

Som tidligere nævnt har langt de fleste erhvervslån krav om nøgletal for virksomheden, der som regel er baseret på længere tids drift. Det gælder selv for visse online erhvervslån, hvor du kan blive mødt med krav om, at den pågældende virksomhed har været i drift under mindst seks måneder.

Derfor skal du som hovedregel forvente en mere kringlet ansøgningsforberedelse. Det gælder eksempelvis for erhvervslån i banken, der er åbne for nystartede virksomheder. Her vil långiveren nemlig få brug for anden dokumentation for at kunne vurdere virksomhedens evne til at tilbagebetale lånet.

Tænk på, at det også er vigtigt i forhold til den risiko, du selv tager ved at bruge et lån til finansiering af en nystartet virksomhed. Det er ikke kun låneudbyderen, der skal have en alternativ sikkerhed for, at virksomheden kan skabe det nødvendige overskud til at varetage et lån: For dig som iværksætter er det også vigtigt, at du laver en grundig forretningsplan for at sikre dig, at dinn virksomhed realistisk set kan få tilstrækkelig omsætning til at tilbagebetale lånet – uanset låntype.

Sørg for, at du baserer dit erhvervslån på:

  • En markedsanalyse

    Hvis du ikke allerede har gjort det, så sørg for at lave en markedsanalyse. Hold forbrugernes efterspørgsel op imod dit produkt eller dine ydelser, og overvej, om der realistisk set er et udgangspunkt for, at du kan skabe omsætning.

  • En klar forretningsidé

    Lad den tage udgangspunkt i din markedsanalyse – din idé til et produkt kan være nok så god, men det er urealistisk at skabe omsætning og overskud, hvis der ikke er en vis efterspørgsel.

  • Et realistisk etableringsbudget

    Sørg for at lægge et budget, hvoraf det fremgår, at du har et indblik i de udgifter, der er forbundet med at drive den pågældende virksomhedstype.

  • Finansiering af virksomheden

    Her skal det fremgå, hvor meget du selv har mulighed for at indskyde i virksomheden, og hvor stor en del, der ellers er baseret på fremmedkapital.

  • En klar forretningsplan

    Lav en grundig plan for, hvordan pengene skal bruges (og allerhelst til at skabe overskud).

  • Et budget

    Her er det især vigtigt, at du har en klar plan for, hvordan lånets omkostninger kan blive tilbagebetalt.

Kan alle typer virksomheder ansøge om virksomhedslån?

I udgangspunktet kan alle virksomheder ansøge om et virksomhedslån. Der er oftest krav om, at virksomheden har et CVR-nummer, har adresse i Danmark og er kreditværdig.

Det er dog mere kompliceret end som så, og med tanke på de forskellige erhvervslån og deres tilknyttede krav til låneansøgere er det da også oplagt, at der er en hel del begrænsninger. Som tidligere nævnt skal en virksomhed være kreditværdig i forhold til det lån, der ansøges om – og det stiller som regel krav om en hel del dokumentation for virksomhedens økonomi og drift, fordi der er mange faktorer, der er afgørende for, om virksomheden kan forventes at have tilstrækkeligt overskud.

Derudover er der konkrete begrænsninger i udformningen af flere erhvervslån:

  • 1

    Realkreditlån

    Realkreditlån til erhverv er en låntype, som kun er relevant for virksomheder, der vil bruge lånet til køb af erhvervsejendom.

  • 2

    Fakturabelåning

    Fakturabelåning er kun en mulighed for virksomheder, der har udestående fakturaer at bruge som pant for lånet.

  • 3

    Kassekredit

    Kassekredit til erhverv er som hovedregel kun relevant for virksomheder, der allerede er blevet eller har mulighed for at blive godkendt til kassekredit på en erhvervskonto.

  • 4

    Erhvervslån i banken

    Erhvervslån i banken kan potentielt være en mulighed for fremmedkapital, der er åben for mange virksomhedstyper – men krav om sikkerhed i form af pant i virksomhedens aktiver og et stort indblik i dens økonomiske situation betyder, at det primært er en mulighed for virksomheder, der kan fremvise en stor grad af dokumentation.

Erhvervslån til opstart

I forhold til nystartede virksomheder er der altså en del erhvervslån, der er udelukkede: Langt de færreste iværksættere vil have den påkrævede sikkerhed og dokumentation i opstartsfasen, som eksempelvis et real- og kassekreditlån kræver, og et fakturalån vil kun give mening, hvis der allerede er tilstrækkeligt udestående fakturaer.

Online erhvervslån

Alternativt kan du vælge en anden vej og eksempelvis tage et online lån uden krav om pant i virksomhedens aktiver, der specifikt henvender sig til nye iværksættere og startups. Her er der nemlig ikke samme krav om dokumentation, nøgletal og en lang virksomhedshistorik. Det er dog vigtigt at være bevidst om, at den manglende sikkerhed betyder en større risiko for långiveren – en risiko, du skal forvente at betale for i form af højere omkostninger og øvrige gebyrer.

Erhvervslån i banken og mulighed for kaution via EIFO

Et erhvervslån i banken kan være et mere sikkert og trygt valg, fordi der som regel er tale om væsentligt lavere omkostninger og øvrige gebyrer. Som tidligere nævnt kan en del forberedelse og grundig gennemgang af virksomhedsidéen være et godt udgangspunkt for at søge et erhvervslån i banken. Derudover er det værd at se på, om du kan styrke din virksomheds mulighed for at blive godkendt til denne type erhvervslån. Det kan du gøre ved at ansøge om et understøttende lån eller om kaution hos Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), der tilbyder lån til nystartede virksomheder i samarbejde med andre finansieringspartnere.

Bemærk: Lån eller kaution via EIFO kan kun indgå i finansieringsløsninger, hvor der også er andre finansieringspartnere.

Sådan ansøger du om et erhvervslån

Der er en del forskel på de erhvervslån, du kan bruge til finansiering af din virksomhed, og det gælder især i forhold til det, der skal indgå i selve låneansøgningen. Formålet med ansøgningen er nemlig at dokumentere, at din virksomhed kan tilbagebetale lånet i overensstemmelse med de krav og vilkår, som lånet indebærer – og som nævnt er der stor forskel på, hvilke krav de forskellige lån stiller til deres låntagere.

Overordnet gælder det for ansøgninger om erhvervslån, at du kan forvente at skulle gennemgå følgende trin:

  • 1

    Låneansøgning

    Find låneudbyderens ansøgningsformular online, eller kontakt den pågældende udbyder for at høre mere om, hvad du skal gøre for at gå videre med en låneansøgning.

  • 2

    Ansøg om lånet

    Ansøg om lånet – igen er dette trin noget af det, der i høj grad adskiller de forskellige erhvervslån, fordi der er stor forskel på, hvor omfattende ansøgningen skal være for at dokumentere, at virksomheden lever op til låneudbyderens krav.

  • 3

    Behandling af låneansøgningen

    Behandling og eventuel godkendelse. I dette trin afventer du svar på låneudbyderens behandling af din ansøgning.

  • 4

    Ved godkendelse af låneansøgningen

    Hvis du bliver godkendt, vil du herefter modtage et tilbud om en låneaftale. Her er det vigtigt, at du grundigt gennemgår lånets vilkår og øvrige omkostninger. Kan du godkende låneaftalen, er det herefter bare at underskrive – enten fysisk eller digitalt – og så har du efterfølgende en låneaftale.

  • 5

    Udbetaling

    Efter indgåelse af låneaftale kan du forvente, at der går 1 - 3 hverdage, før du modtager dit lån.

Beregn erhvervslån

Første trin til beregning af erhvervslån er at finde ud af, hvad lånets omkostninger er – oftest i form af renter og øvrige gebyrer. Hvis du har erfaring med at sammenligne privatlån, vil du vide, at der som regel er rig mulighed for at beregne omkostninger på baggrund af oplysninger om udbyderens generelle lånetilbud. Med erhvervslån er det imidlertid ikke helt så enkelt, fordi de færreste låneudbydere af denne låntype har et generelt lånetilbud, som de kan markedsføre og oplyse kommende låntagere om.

Lånets endelige omkostninger afhænger nemlig af hvilken risiko, låneudbyderen har i forbindelse med lånet, virksomhedens kreditværdighed og forventede evne til at tilbagebetale lånet – og som tidligere nævnt er det en hel del mere kompliceret at få et retvisende billede af, når det handler om en virksomhed.

Her er der langt flere aspekter, der er afgørende for låntagerens tilbagebetalingsevne. Det handler ikke bare om forholdet mellem udgifter, indtægter og gældshistorik – virksomhedens overskud og evne til at tilbagebetale et lån afhænger af, hvordan den lykkes med at afsætte sine produkter, forvalte økonomien og øge omsætningen. Derfor kan du som regel ikke finde udbydere af erhvervslån, der markedsfører deres lånetilbud med generelle oplysninger om låneomkostninger.

Låneberegner ved rentebaserede omkostninger

Det, du i stedet kan gøre, er at henvende dig til låneudbyderen for at få et overslag over, hvilke låneomkostninger der er i forbindelse med lånet. Når du ved, hvad lånets rente eller ÅOP vil være, kan du bruge det til at finde frem til lånets samlede omkostninger. En enkel løsning er at gøre det ved hjælp af en låneberegner, hvor du ved at angive lånebeløb, løbetid og rente kan få et indblik i låneomkostningerne. Det er desuden også en enkel og overskuelig måde at få en idé om, hvad lånets løbetid har af betydning for lånets samlede omkostninger.

Låneformidlere kan gratis hjælpe dig med at finde erhvervslån

Som tidligere nævnt kan det være svært at vide på forhånd, hvor meget et erhvervslån kan komme til at koste i renter og øvrige omkostninger, og ofte kræver det en del kontakt med den pågældende låneudbyder at finde ud af det. Derfor kan det være en temmelig omfattende proces at gennemgå, hvis du gerne vil have flere lån at sammenligne.

Her kan det være en idé at overveje at bruge online låneformidlere, der tilbyder gratis lånesammenligning af flere forskellige lånetilbud om erhvervslån. Det kan du eksempelvis gøre hos LetFinans, hvor du med én enkelt ansøgning kan få konkrete tilbud om lån fra flere forskellige låneudbydere. For at ansøge er der krav om virksomhedens CVR-nummer, mindst 6 måneders kontoudtog fra virksomhedens konto, basale oplysninger på den, der tegner lånet samt to regnskaber, der er blevet godkendt af en revisor.

Fordele ved erhvervslån

  • Du bevarer ejerskabet

    Et erhvervslån giver dig mulighed for finansiering af din virksomhed i form af fremmedkapital, hvor du bevarer ejerskabet over virksomheden – i modsætning til finansiering via investering fra en investor, der har krav om en vis ejerandel i virksomheden.

  • Investering i din virksomhed

    Et lån indebærer et potentiale for, at du kan øge omsætningen i din virksomhed.

  • Buffer ved svingende indtægter

    Med et erhvervslån kan du sikre din virksomheds overlevelse i perioder, hvor der midlertidigt er færre indtægter.

  • Fleksible låntyper

    Som erhvervsdrivende har du mulighed for flere forskellige låntyper, der er skræddersyet til forskellige lånebehov – pant i fakturaer, virksomhedsaktiver, kassekredit eller alternativt begrænset sikkerhedsstillelse.

Ulemper ved erhvervslån

  • Ekstra omkostninger

    Uanset hvilken låntype, der er tale om, vil der altid være omkostninger forbundet med et erhvervslån. Det er derfor vigtigt at sørge for, at virksomheden har nok likviditet.

  • Risikabelt i perioder med få indtægter

    I perioder med få indtægter kan der opstå problemer med at dække omkostningerne ved et erhvervslån.

  • Omfattende dokumentationskrav

    Langt de fleste erhvervslån har flere krav om dokumentation end andre låntyper.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Der er flere låneudbydere på det danske marked, der tilbyder erhvervslån på helt op til 10 millioner kroner. Det betyder dog ikke, at du kan være sikker på, at du reelt har mulighed for at låne det beløb hos de pågældende låneudbydere. Hvor meget du kan blive godkendt til at låne afhænger af flere forskellige faktorer: Virksomhedens såvel som din egen økonomi, lånebeløb i relation til virksomhedens overskud og fremtidsudsigter samt den forventede risiko forbundet med lånet.

Overordnet talt er det de samme vilkår, der gælder for selvstændige som for virksomheder i øvrigt: Lånebeløb og -vilkår afhænger primært af låntype og hvilken lånerisiko, der er forbundet med lånet.

Ofte vil du som selvstændig have færre muligheder for at stille større værdi som eksempelvis erhvervsejendom og lagerbeholdning som sikkerhed, eller alternativt en privatøkonomi, der betyder, at du kan blive godkendt til et stort lån. Det betyder, at du som regel forvente, at du ikke har mulighed for at låne lige så meget som en større virksomhed.

Alt afhængigt af hvilken type erhvervslån, du vælger, så kan du både finde erhvervslån med og uden sikkerhed.

Sikkerhedsstillelse vil som regel være i form af virksomhedens ejendom, eksempelvis lagerbeholdning, lokaler eller lignende. Det er dog vigtigt at være bevidst om, at du i stedet kan forvente, at du skal hæfte personligt for virksomhedslån uden sikkerhedsstillelse.

Overordnet talt kan der være en del forskellige ansøgningskrav alt efter hvilket erhvervslån, du ansøger om. Som minimum skal du dog forvente, at du skal angive oplysninger om virksomhedens økonomi, virksomhedstype, årsregnskaber, og derudover oplysninger om ansøgeren.

Hvis der er tale om lån med krav om sikkerhed, vil der også være krav om dokumentation for den pågældende sikkerhed – eller alternativt krav om oplysninger om den person, der personligt hæfter for lånet, hvis der er tale om erhvervslån uden krav om sikkerhedsstillelse.

Magne Frost

Magne Frost

Sidst opdateret 22.4.2025

Magne Frost er forfatter hos Kreditium.dk siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.

Kilder

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få tilbud og smarte tips til din økonomi – direkte i din indbakke!

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du også vores vilkår og betingelser.