Her gennemgår vi fem tips, du bør have i tankerne, når du overvejer at låne penge. Med disse tips giver du dig selv bedre forudsætninger for at låne penge trygt og til en så lav omkostning som muligt.
De fleste danskere får brug for at tage et lån på et eller andet tidspunkt i løbet af livet. Det kan der være mange forskellige grunde til – de fleste boligkøb i Danmark bliver delvist finansieret ved hjælp af et lån, ligesom mange vælger at tage et lån i forbindelse med bilkøb. Derudover kan det være nødvendigt ved renoveringer eller uforudsete udgifter.
Målet bør være det samme, uanset hvad du har tænkt dig at bruge lånet til:
At finde det mest fordelagtige og billigste lån som muligt.
Og her er det, at Kreditium kan hjælpe dig!
Vi gør det let for dig at sammenligne lån, blandt andet ud fra renter og øvrige omkostninger
Vi har også en lang række guides og tips til at låne penge. Heriblandt de 5 råd, som du finder nedenfor. Med dem vil vi klæde dig ordentligt på til at tage det rigtige lånevalg, som kan spare dig mange penge.
Et vigtigt trin er at sætte dig ind i din økonomiske situation og finde ud af, hvad du har brug for at låne. Og at gøre det grundigt, blandt andet med henblik på at låne så lidt som muligt.
Det er desuden vigtigt, at et kommende lån har et klart formål. Det er en dårlig idé at tage et impulslån eller at tage et lån for at have ekstra penge. Hvis du har bestemt dig for at låne, er det vigtigt, at du kun låner det, som du har brug for. Jo mere du låner, desto dyrere bliver dit lån i form af renter og øvrige omkostninger.
Se på dine månedlige udgifter, din indkomst og det beløb, du gerne vil låne. Har du for eksempel mulighed for at skære ned på nogle af dine udgifter i form af abonnementer og takeaway, så du kan få et mindre lånebehov? I så fald er det en god idé at starte her.
Det kan være dyrt at låne penge, og ethvert lån skal tilbagebetales – med renter og øvrige låneomkostninger. At låne mere end nødvendigt giver en unødig økonomisk udgift.
Brug vores budgetberegner til at få et overblik over dine månedlige udgifter og indtægter. Med udgangspunkt i et budget kan du bedre finde ud af, hvad du har brug for at låne, og også hvor meget du har mulighed for at tilbagebetale på dit lån.
Det er vigtigt at overveje, hvilken løbetid dit lån skal have. Det er en udbredt misforståelse at en lang løbetid er bedre, fordi det giver lavere månedsomkostninger. I virkeligheden giver en længere løbetid som regel et dyrere lån, fordi du kommer til at betale lånets renter og månedsomkostninger over en længere periode.
Det vigtigste er at finde en løbetid, der passer til din økonomi. Et lån skal være en hjælp og ikke et problem, der medfører økonomiske problemer.
Med udgangspunkt i din økonomi skal du se på, hvad meget du har råd til at tilbagebetale på lånet. Vælg herefter en løbetid, der ikke tager en alt for stor del af dit rådighedsbeløb.
Sørg for at sammenlign forskellige lån. Et godt sted at starte er at finde ud af, hvilken lånetype der passer til dine behov.
Mange lånetyper er skræddersyede til specifikke formål. Skal du for eksempel købe en bolig, vil et boliglån klart være det, der passer bedst. Har du fundet en bil, du gerne vil købe, er det oplagt med et traditionelt billån. Men ikke nødvendigvis. Hvis bilen er forholdsvis ny, får du lavest rente på et billån, hvor banken tager pant i bilen som sikkerhed og stiller krav om udbetaling. Skal du derimod købe en ældre bil, så kan et forbrugslån være billigere.
Sørg for at sammenligne flere forskellige lånetyper for at finde ud af, hvilken der passer bedst til dig.
Her finder du eksempler på lånetyper, der har forskellige egenskaber og passer til forskellige behov:
Når du ved, hvilken lånetype der passer bedst til dine behov, er næste trin at sammenligne forskellige lånetilbud på netop dén lånetype.
Prisen vil typisk være det mest afgørende for valg af lån. Her er det især vigtigt at se på lånets rente og øvrige omkostninger, såsom oprettelses- og administrationsgebyr. En enkel måde er at se på ÅOP for de forskellige lånetilbud – det er nemlig udtryk for lånets samlede omkostninger i procent, og her bliver der taget højde for både rente og øvrige omkostninger.
Det kan være omfattende at sammenligne flere forskellige lånetilbud og at danne sig et retvisende overblik. Derfor er det en god idé at benytte dig af en lånesammenligner såsom Lendo eller LendMe til at indhente og sammenligne forskellige lånetilbud – ved at angive lånebeløb og løbetid og sende en enkelt ansøgning afsted, får du flere forskellige lånetilbud, som du herefter kan sammenligne.
Vores låneguide er også et godt sted at starte – her kan du nemlig få tilpassede lånetilbud, der er baseret på dit ønskede lånebeløb samt løbetid.
Sørg for at tilbagebetal dine månedsomkostninger i overensstemmelse med din låneaftale. På den måde kan du undgå ekstra omkostninger i form af rykkergebyrer. Ved gentagne rykkere og manglende betaling kan du endda risikere at havne i RKI eller Debitor Registret, og det betyder, at du vil få svært ved at tage fremtidige lån.
Tænk på, at:
Lånemarkedet kan være lidt af en jungle, men med vores 5 enkle tips er du godt klædt på til at finde det lån, der passer bedst til dine behov – og desuden sikre, at det ikke giver dig økonomiske problemer. Når du overvejer et lån, skal du tænke på at:
Tag et grundigt kig på din økonomi og de udgifter, du gerne vil dække med et lån. Sørg for, at du ikke låner mere, end du har brug for.
Find ud af, hvad dit rådighedsbeløb er og sørg for, at det passer til lånets månedsomkostninger.
Sæt dig ind i de forskellige lånetyper og find ud af, hvilken der passer bedst til dine lånebehov.
Brug lånebeløb og løbetid som udgangspunkt for at sammenligne forskellige långiveres tilbud på din ønskede lånetype.
Det er vigtigt at tilbagebetale dit lån til tiden. På den måde kan du sikre dig, at der ikke kommer ekstra omkostninger i form af rykkergebyrer.
Magne Frost er ansvarlig udgiver hos Kreditium siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.