At indfri et lån betyder kort sagt, at man betaler resten af sin gæld. Der kan være tale om, at man betaler det sidste afdrag på et lån med en løbetid på flere år eller endda årtier, eller at man indfrier et lån før tid - dvs. betaler den resterende gæld før løbetiden udløber.
Er du nået til løbetidens udløb, så betaler du blot dit sidste afdrag, og så er lånet indfriet. Men vil du indfri et lån før løbetiden udløber, så er der forskellige fremgangsmåder afhængig af hvilken lånetype der er tale om. Herunder kan du se hvordan du kan indfri dit lån trin for trin:
Det er ikke alle lån der kan indfries før tid. Der er to muligheder: Enten kan du opsige et lån før tid og indfri hele restgælden, eller du kan justere dit månedlige afdrag, så du nedbringer gælden hurtigere - og dermed får indfriet lånet tidligere end planlagt. Tjek om din låneaftale giver mulighed for at justere afdragene eller opsige og indfri hele lånet før løbetidens udløb.
Afhængig af lånebetingelserne kan det være en rigtig god idé at opsige og indfri hele lånet eller nedbringe gældren hurtigere. Men der kan være gebyrer eller andre udgifter forbundet med at gøre det. Du bør derfor undersøge hvilke betingelser der gælder for opsigelse eller hurtigere indfrielse af dit konkrete lån.
Du har det man kalder en konverteringsret, hvis du har et fastforrentet lån. Det betyder, at hvis du opsiger et lån til terminen, så kan du indfri lånet til kurs 100 (uanset hvad markedskursen er). Typisk vil opsigelsesfristen være to til tre måneder før termin.
Du kan opsige et lån med variabel rente, når det skal rentetilpasses. Ved et F1-lån, så sker dette årligt, mens det ved et F3-lån sker hver tredje år Der er typisk en opsigelsesfrist på to til tre måneder før rentetilpasningen. Når du overholder denne frist, kan du indfri lånet til kurs 100. Men du kan dog altid indfri et lån med variabel rente til markedskursen - hvilket dog betyder, at du kan risikere at betale mere end restgælden.
Mange af de långivere der udbyder forbrugslån giver mulighed for, at man til enhver tid kan indfri lånet uden yderligere omkostninger. Hvis det er en mulighed man gerne vil have, så er det vigtigt at tjekke lånebetingelserne inden man optager lånet.
Vil man blot indfri gælden hurtigere, så kan man justere de månedlige afdrag, så gælden hurtigere nedbringes. Ellers kan man opsige lånet jf. lånebetingelserne og dermed betale restgælden og eventuelle gebyrer forbundet med indfrielsen.
Du betaler naturligvis den resterende gæld og renter. Men der kan også være andre omkostninger forbundet med at indfri et lån tidligt. I mange tilfælde kan det være en fordel at indfri et lån før tid, da man kan spare renteudgifter man ville have betalt, hvis man i stedet for at indfri lånet havde betalt afdrag i hele lånets planlagte løbetid. Men afhængig af lånetypen og lånebetingelserne kan man godt komme til at betale en del penge for at opsige og indfri et lån før løbetiden er udløbet. Det gælder som nævnt ovenfor fx i forbindelse med realkreditlån, hvor det afhænger af om lånet opsiges til kurs 100 eller markedskursen.
Det korte svar er, at det kan det gøre. Det kommer an på betingelserne for dit lån. Nogle långivere giver mulighed for at indfri et lån før løbetiden udløber uden at betale ekstra omkostninger.
I andre tilfælde vil en långiver opkræve gebyrer for tidlig indfrielse, da långiveren har sat prisen på dit lån efter en forventning om at tjene et specifikt beløb gennem de renter du betaler. Der er altså tale om en form for kompensation for forventet indtjening.
I nogle tilfælde kan det betale sig at optage et nyt lån for at indfri et lån, fx hvis du optager et samlelån hos én långiver i stedet for at have lån hos flere forskellige udbydere. Men det er vigtigt at se sig godt for og tjekke, at det er den billigste mulighed.
Du kan altid opsige et realkreditlån, for det skal jo fx indfries, hvis du sælger en ejendom. Det er også muligt at opsige de fleste forbrugslån før tid. For andre lånetyper kan der være begrænsninger på muligheden for at indfri et lån før tid. Det afhænger af de betingelser långiveren har fastsat i din låneaftale. Det kan derfor godt betale sig at tænke over disse muligheder allerede når du optager et lån.
Magne Frost er forfatter hos Kreditium.dk siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.
Få tilbud og smarte tips til din økonomi – direkte i din indbakke!