De bedste tips til at lave et vellykket budget

Med et grundigt og gennemarbejdet budget kan du sikre, at uforudsete udgifter ikke slår bunden ud af din økonomi. Det er med til at give et større økonomisk overblik, samtidig med, at det i høj grad bidrager til en grundlæggende tryghed i forhold til at vide, hvor mange penge du har at gøre med. Og ikke nok med det – med et godt indblik i din økonomi kan du desuden sikre, at du får bedre forudsætninger for at øge din opsparing og eventuelt tage et favorabelt lån.

De bedste tips til at lave et vellykket budget
Magne Frost
Magne Frost Offentliggjort 18.2.2025

Derfor bør du lave et budget

Med et budget får du et overblik over dine indtægter og udgifter. At trække alle dine udgifter fra dine indtægter giver dig nemlig et overblik over, hvor meget du har til rådighed.

Det lyder meget enkelt, og det er det på mange måder også – men dit budget bliver først rigtig brugbart, hvis du sørger for at basere det på et gennemgående indblik i dine udgifter.

Jo mere detaljeret et budget, desto større fordel og nytte får du ud af det. Det kræver en indsats fra din side, men til gengæld er det en stor investering i din økonomiske tryghed, dine muligheder for at spare og eventuelt få et fordelagtigt lån.

Her er nogle af de vigtigste fordele, som du får med et grundigt budget:

  • Hjælper dig med at skære ned på dine udgifter.
  • Mulighed for at få et større rådighedsbeløb.
  • Større økonomisk tryghed.
  • Mulighed for mere fordelagtige lån – fremtidige såvel som aktuelle.

Tænk på dit budget som en engangsinvestering, du kun behøver at tjekke op på månedligt og eventuelt tilføje enkelte opdateringer. Det er en investering, der til gengæld kan give et rigtig godt afkast i form af større opsparing, økonomisk tryghed, sundere økonomi og bedre lånemuligheder.

Sådan kommer du i gang med dit budget

  • Sæt tid af til at lave dit budget

    Som tidligere nævnt er det en god idé at lave et grundigt budget. På den måde får du størst nytte af det og bedre mulighed for at få de førnævnte fordele, som et budget kan give.

    Derfor er det en god idé at sørge for at sætte tid af, hvor du kan arbejde uden forstyrrelser. At starte et budget helt fra bunden kan være temmelig tidskrævende, og derfor er det en god idé at sætte dig et overkommeligt mål – acceptér, at det tager tid, og del det op i bidder på eksempelvis 1 - 2 timer ad gangen.

  • Vælg en budgetskabelon, der passer til dig

    Et vigtigt led i dine forberedelser er at finde en budgetskabelon, der passer til dig. Du kan finde gratis budgetskabeloner online, hvilket betyder, at du ikke selv behøver at oprette din egen skabelon helt fra bunden. Hos Forbrugerrådet Tænk kan du eksempelvis finde en separat skabelon til et budget over faste udgifter og én til øvrige udgifter.

    Hvis du har grundlæggende erfaring med Excel – eller er åben for at få det – er det et rigtig godt redskab, når du vil lave et budget. Det gør det nemlig væsentligt mere effektivt at udregne diverse udgifter og indtægter, ligesom du enklere kan tilføje dine løbende budgetopdateringer. Du kan desuden finde gode Excel-skabeloner online, som er helt gratis. Finanstilsynet har eksempelvis en gratis budgetskabelon, som du kan udfylde på deres hjemmeside og efterfølgende downloade til øvrig afbenyttelse.

  • Øvrige redskaber

    Ud over den budgetskabelon, der passer til dig, er det en god idé at have øvrige redskaber ved hånden. Du vil helt sikkert få brug for adgang til din netbank eller alternativ adgang til din kontooversigt, så du kan danne dig et overblik over dine udgifter. Det kræver desuden MitID at logge på din netbank, og det vil du også få brug for, hvis du eksempelvis skal tjekke øvrige indtægter via e-boks eller anden digital postkasse.

    Derudover er en lommeregner en god idé, ligesom det kan være gavnligt at have pen og papir ved hånden.

Læg budget for et år ad gangen

Det er vigtigt, at du prioriterer at lægge dit budget et år frem. Tid er nemlig et vigtigt aspekt, når du skal lave dit budget. Ud over månedlige indtægter og udgifter er der en hel del faste udgifter, du kun betaler på kvartalsvis eller månedlig basis. Det samme gælder for variable udgifter, hvor ferie eksempelvis er en stor post for mange, som man ikke nødvendigvis tænker med i det samlede billede af variable udgifter.

Tænk på, at formålet med et budget blandt andet er at sikre, at dine indtægter kan dække dine udgifter på mere end månedlig basis.

Få et overblik over indtægter og udgifter

Indtægter

Et godt sted at starte er med dine faste indtægter. Det dækker over enhver form for indtægt, der kommer ind på din konto – månedligt, kvartalsvist såvel som årligt. Her skal du medregne din lønindkomst. Har du ikke et arbejde, vil det formentlig være dagpenge, der gælder for dig, eller alternativt offentlige ydelser i form af eksempelvis SU, dagpenge, kontanthjælp, førtids- eller folkepension. Derudover er feriepenge et eksempel på en indtægt, der kun udbetales lejlighedsvist eller årligt, ligesom det er tilfældet for eventuelle lønbonusser og børnepenge.

Tænk på, at du også skal medregne eksempelvis indkomst fra udlejning, hvis du har et sommerhus eller anden ejendom, som du lejer ud. Hvis du har investeringer og et indblik i dit forventede afkast, kan det også være værd at tage med – men her er det samtidig også vigtigt, at du ikke er alt for optimistisk i forhold til dine investeringers bidrag til dine indtægter.

Du kan finde oplysninger om din indkomst i din netbank, på din lønseddel eller andre dokumenter, som sandsynligvis ligger hos e-boks.

Faste udgifter

Herefter skal du finde dine faste udgifter. Det gælder eksempelvis husleje, el og varme såvel som abonnementer. Har du lån, som du er i gang med at tilbagebetale, hører de også under denne post.

De fleste har desuden andre udgifter, eksempelvis forsikringer og tv-licens, som skal betales kvartalsvis, hvert halve år eller kun én gang om året. Dem kan du med fordel vælge at fordele ud over årets 12 måneder og på den måde sørge for, at du hver måned lægger penge til side. Så er du sikker på, at du kan betale alle dine faste udgifter, ligesom det er med til at give et godt overblik over dine samlede udgifter.

Selvom du har en klar idé om, hvad dine faste udgifter er, er det en god idé at gennemgå dine udgifter i din netbank. På den måde kan du sikre dig, at der ikke er nogen, du har glemt. Det gælder især for dig, der skal i gang med at oprette et budget helt fra bunden – her er det en god idé at gå et år tilbage, så du eksempelvis får årlige udgifter med, der ellers kan være lette at glemme.

Tips til, hvordan du kan tilføje og fordele dine faste udgifter til dit budget

Hvis du vælger at fordele dine faste udgifter jævnt over alle årets måneder, kan du gøre det på følgende måde:

  • Månedlige udgifter

    Dine månedlige udgifter kan du tilføje direkte i budgettet under 'månedlig udgift'.

  • Kvartalsvise udgifter

    Dine kvartalsvise udgifter kan du fordele ved at dividere dem med 3 og derefter tilføje beløbet under 'månedlig udgift'.

  • Udgifter, der betales hvert halve år

    Dine halvårlige udgifter skal også divideres for at opnå en jævn fordeling – her skal du dividere med 6 og derefter tilføje beløbet under 'månedlig udgift'.

  • Årlige udgifter

    Hvis du har en post med årlige udgifter i dit budget, kan du tilføje dine årlige udgifter her – eller alternativt vælge at dividere beløbet med 12 og tilføje det under 'månedlig udgift'.

Rådighedsbeløb: Din indtægt fratrukket dine faste udgifter

Når du ved præcist, hvor høj din indtægt og dine faste udgifter er, kender du også dit rådighedsbeløb. Det er nemlig dine indtægter minus de faste udgifter, du har.

Igen er det vigtigt, at du ikke har glemt en eller flere faste udgiftsposter, fordi du i så fald får et misvisende rådighedsbeløb.

Få et overblik over dine variable udgifter

Her er der tale om de udgifter, der i forskellig grad varierer hver måned. Det er en mere broget skare af udgifter, der dækker over alt fra dagligvareindkøb, take-away og restaurantbesøg til tøj, gaver og rejser.

Det er derfor også den post i budgettet, der for de fleste vil være mest omfattende at danne sig et overblik over. Her kan det være en hjælp at finde inspiration i budgetskabeloner, når du skal få en idé om, hvad dine variable udgifter er, men i sidste ende varierer denne post i budgettet i høj grad fra person til person. Derfor er det bedste, du kan gøre, at finde din kontooversigt og gennemgå dine udgifter med en tættekam. Du bør som minimum gå tre måneder tilbage, men det kan være en rigtig god idé at se på dine forskellige udgifter over en længere periode.

Når du gennemgår dine udgifter er det vigtigt, at du ikke bare lægger alle dine variable månedsudgifter sammen måned for måned. Ved at tænke i kategorier og overskrifter kan du få et bedre overblik over, hvilke variable udgifter du bruger dine penge på. Herunder finder du forslag til, hvordan du kan kategorisere dine udgifter – men igen er det vigtigt at tænke på, at det i sidste ende helt afhænger af, hvordan du bruger dine penge. Det er derfor ikke en udtømmende liste, og du bør tilføje flere kategorier, hvis du har brug for det.

  • Husholdning

    Tænk på 'Husholdning' som en kategori i dit budget, der dækker over mad og husholdningsartikler. Det gælder dagligvareindkøb, men også take-away og frokostordning på arbejdet.

  • Fritid

    'Fritid' er i høj grad et eksempel på en kategori, der kan være meget forskellig fra person til person. Det dækker nemlig over udgifter til ting, oplevelser og lignende, der forsøder hverdagen såvel som ferien.

    Tager man ferie som eksempel, tæller overnatning, mad og transport også med, mens eksempler på mere hverdagslige fornøjelser kan være restaurant- og cafébesøg, aviser, udgifter til hobbyer eller lignende fritidsudstyr.

  • Personlig pleje, tøj og lignende

    I denne kategori kan du vælge at tilføje dine udgifter til personlig pleje. Det kan eksempelvis være tøjindkøb, make-up, massage eller frisørbesøg.

  • Diverse

    De fleste har behov for at have en mere blandet kategori i deres oversigt over variable udgifter, fordi en del udgifter ikke altid falder ind under de udgifter, der har deres egen kategori.

    Det kan eksempelvis være fødselsdags- og julegaver, elektronik og boligudstyr.

Budgetkalkulator – et letanvendeligt alternativ til Excel

Med et overblik over dine indtægter og faste såvel som variable udgifter i hånden kan du hurtigt og enkelt få et overblik over dit budget med vores budgetkalkulator. Her har vi nemlig sørget for, at du ikke behøver at oprette adskillige tabeller og poster i Excel, fordi vi har gjort arbejdet for dig. Det eneste, du behøver at gøre, er at angive dine indtægter og faste udgifter, og så kan du efterfølgende vælge at få et månedligt eller årligt overblik.

Ved at trykke på "Vis diagram" kan du desuden få et farvediagram med et overblik over, hvor stor en del af din indkomst der går til bolig, transport, forsikringer, underholdning etc.

Vigtigt at tænke på i forhold til dit budget

Som tidligere nævnt er der mange fordele ved et budget, der potentielt set kan føre til en stor forbedring af din økonomi og hverdag i øvrigt. Et budget kan give dig større økonomisk tryghed, øget opsparing og bedre lånemuligheder – men det gælder også kun, hvis du har lagt et godt, grundigt og realistisk budget.

Hvis du mangler udgifter i dit budget eller har været alt for optimistisk i forhold til, hvad du bør sætte til side, kan det give en falsk tryghed. Et urealistisk og overfladisk budget kan nemlig give et indtryk af, at du har råd til at bruge flere penge, end du har. Det kan i værste fald resultere i en usund økonomi og overforbrug, udhule din opsparing og forværre dine lånemuligheder.

Derfor er det vigtigt, at du:

  • Sikrer, at alle dine faste udgifter er kommet med.
  • Har et grundigt indblik i dine variable udgifter.
  • Har overvejet, om dit budget er realistisk.

Få det bedste ud af dit budget

Med et grundigt budget ved hånden kan du nu rydde ud i dine faste og variable udgifter for at se, hvor der er penge at spare.

Med et gennemgående indblik i dine faste såvel som variable udgifter kan du nemlig:

  • Finde de poster, som du bruger flere penge på, end du reelt har lyst til.
  • Få en sundere økonomi med større råderum sidst på måneden.
  • Få bedre mulighed for at spare op til det, du drømmer om – et hus, en bil eller en længere rejse.
  • Have det økonomiske overblik, der skal til for at vide, om du har grund til at bekymre dig over din økonomi.
  • Være bedre stillet, hvis du en dag vil tage et lån eller forhandle det, du har – de fleste låneudbydere er langt mere tilbøjelige til at give et lån med gode vilkår til dig, der har en sammenhængende økonomi.
Magne Frost

Magne Frost

Sidst opdateret 18.2.2025

Magne Frost er ansvarlig udgiver hos Kreditium siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.

Kilder

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få tilbud og smarte tips til din økonomi – direkte i din indbakke!

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du også vores vilkår og betingelser.