Her gennemgår vi, hvad du skal have i tankerne, når du beregner omkostningerne for dit nye forbrugslån, de mest almindelige faldgruber, du skal undgå, og meget mere.
Det er uhyre vigtigt at kende prisen på et forbrugslån og alt, hvad prisen indebærer – det er nemlig helt afgørende, hvis du vil finde frem til det bedste og billigste lån i forhold til dit lånebehov. Med et grundigt indblik i prisen på forbrugslån kan du nemlig sammenligne dig frem til det, der passer bedst til dit behov.
Usikker på hvilket forbrugslån der passer til dig? Så kan du sammenligne forbrugslån på vores topliste.
At prisen for et lån er andet og mere end bare renten vil måske komme som en overraskelse for mange. Det er en udbredt misforståelse, at et rentefrit lån er så godt som gratis – men det bunder i en helt forkert opfattelse af, hvad prisen på et lån indebærer.
For at finde frem til prisen på et forbrugslån skal man både medregne lånebeløb og omkostninger, der i høj grad kan være med til at afgøre prisen. Eksempelvis kan omkostningerne være så høje, at et rentefrit lån i sidste ende bliver dyrere end et forbrugslån, der ved første øjekast lader til at være dyrt på grund af en høj rente.
Ud over lånebeløb er tid også en afgørende faktor. Tilbagebetalingstiden på dit lån kan nemlig være med til at give en meget højere pris, fordi en lang løbetid spreder dine månedlige omkostninger over længere tid og dermed kan give højere totalomkostninger på dit lån.
De mest afgørende faktorer for prisen på dit forbrugslån er lånebeløb, rente, omkostninger og løbetid.
I forhold til rente og omkostninger kan du gøre det enklere for dig selv ved at se på lånets årlige omkostninger i procent, eller ÅOP, som er et udtryk for lånets samlede omkostninger – altså både rente og øvrige omkostninger, såsom oprettelses- og administrationsgebyr. Der er lovkrav om, at alle långivere på det danske marked skal oplyse ÅOP for et lånetilbud, så det er heldigvis enkelt at finde frem til.
Tænk på, at tiden er en faktor i ÅOP, fordi det beregnes ud fra lånets årlige omkostninger. Her spiller løbetiden altså en stor rolle, fordi du med lang løbetid spreder dine årlige omkostninger ud over længere tid og dermed får en lavere årlig omkostning, mens en kort løbetid giver en højere årlig omkostning. Til gengæld kan det betyde, at du får højere totalomkostninger.
Selve løbetidens effekt på dit lånebeløb kan være lidt mere tricky at komme frem til på egen hånd. Her kan du med fordel benytte dig af vores Låneberegner, der hurtigt og enkelt kan beregne det.
Renteomkostninger | 558 kr. |
Samlede omkostninger | 391 kr. |
Samlet tilbagebetaling | 10.391 kr. |
Samlet månedsbeløb | 1.039 kr. |
Ved at angive lånebeløb, løbetid og rente vil du efterfølgende kunne se de samlede omkostninger for dit lån til højre for kalkulatoren. Her finder du både renteomkostninger, rentefradrag, samlede omkostninger, lånets totalomkostninger og det beløb, du skal betale månedligt. Ved at justere på løbetiden kan du desuden se, hvor meget det betyder for de samlede totalomkostninger for dit lån, ligesom du også vil kunne se, hvad det gør ved månedsomkostningerne.
Ved at sammenligne forbrugslån kan du finde frem til det bedste og billigste lån i forhold til dine lånebehov. Her er det de samme faktorer, du skal se på: Nemlig lånebeløb, rente, omkostninger og løbetid.
Kun ved at sammenligne lån, der har samme lånebeløb og løbetid, kan du få et ordentligt indblik i de forskellige låns egentlige rente, omkostninger og samlede tilbagebetalingsbeløb. Sørg derfor altid for at angive den samme løbetid og lånebeløb, når du vil sammenligne priser og vilkår for flere forskellige lån.
For at finde frem til prisen på dit forbrugslån, er der fem faktorer, som du skal se på. De er nemlig afgørende for, hvad dit lån i sidste ende kommer til at koste. Vær opmærksom på lånets: