I denne guide ser vi nærmere på alt det du bør overveje grundigt, når du påtænker at optage et lån. Vi ser på alt fra dit lånebehov og din økonomiske situation til hvordan du sammenligner og vælger det bedste lån.
Et lån er typisk en langvarig forpligtelse du påtager dig, og et lån vil dermed påvirke din økonomi i en længere eller evt. meget lang periode fremover. Især når det kommer til kviklån og forbrugslån er det meget vigtigt at gøre sig klart om midlet helliger målet - med andre ord om det du vil bruge pengene til er værd at optage et lån til og dermed betale ekstra for. I princippet kunne du jo vente og i stedet spare op til det du ønsker at købe. Selvfølgelig kan der være gode grunde til at låne og eksempler på forbrugsgoder der er nødvendige, men det er vigtigt at træffe en informeret beslutning. Og det hjælper vi dig med i denne guide.
Først og fremmest skal du se på hvad det er du har brug for at låne til. Er det reelt et behov eller er det et ønske, og hvis der er tale om det sidste, kan det så retfærdiggøre den ekstra omkostning der er ved at låne penge frem for at udskyde det køb eller den reparation eller den rejse man vil bruge penge på til man har dem.
Når du har afklaret, at du synes der er tale om et reelt behov, så er det næste spørgsmål hvor meget du skal låne.
Det korte svar er: så lidt som muligt. Men selvfølgelig er det i realiteten mere nuanceret end som så. For det kan være svært at afveje præcis hvor meget man kan have lyst til at låne mod hvor meget det vil være fornuftigt at låne. Svaret afhænger ikke kun af hvad du gerne vil bruge pengene på men i den grad også af din økonomiske situation. Det kan du læse mere om længere nede i denne guide. Men først og fremmest skal du sørge for at være en meget ansvarlig udgave af dig selv, når du tager den beslutning.
En fordel ved et kortfristet lån er, at det hurtigt er ude af verden igen, og det typisk ikke vil være lige så dyrt at låne pengene, da der ikke vil nå at løbe lige så mange renter på som ved et lån med længere løbetid. Det kan altså være en fordel især hvis der er tale om forbrugslån på mindre beløb. Vær dog opmærksom på, at der i nogle tilfælde til gengæld kan være meget høje gebyrer på kortfristede lån, som kan gøre lånet dyrt.
Et langsigtet lån er normen, hvis du skal låne et stort beløb, da en længere løbetid typisk vil være en nødvendighed for at kunne betale et større beløb tilbage. Man kan sige, at hvis du står i en position hvor du kan vælge mellem et kortfristet og et langsigtet lån, så skal du afveje muligheden for at afdrage gælden hurtigt mod det øgede økonomiske råderum du vil have hver måned i tilbagebetalingsperioden, hvis du betaler over en længere periode.
Og fordelen ved det øgede økonomiske råderum skal igen opvejes i mod den samlede udgift til lånet, som typisk vil være større pga. flere renter etc.
Forudsætningen for at det kan være en god idé at låne penge er, at du kan betale lånet tilbage. Det kan lyde selvmodsigende, men det er altså ikke når du mangler penge, at du skal låne penge. Det er når du foretager en gennemtænkt investering og har brug for et større cashflow nu og her og ved at du uden problemer vil kunne afdrage lånet, at du kan vælge at låne penge.
Det er vigtigt at du danner dig et realistisk overblik over, hvordan de månedlige afdrag vil påvirke din økonomi. Og det er også vigtigt, at du tænker fremad og ser på hvordan den samlede gældsforpligtelse over tid kan påvirke din økonomi. Hvis du optager et lån med en løbetid på fem eller ti eller endnu flere år, så er det en forpligtelse der strækker sig langt ud i fremtiden, som du skal tage i betragtning.
Det er vigtigt at du tænker strategisk og træffer en klog beslutning ikke bare for nu men også for fremtiden.
Der er fordele og ulemper ved både et fast forrentet og et variabelt forrentet lån. Den vigtigste ting at overveje er, om det er afgørende for dig og din økonomi at vide præcis hvor meget du skal afdrage hver måned. Hvis det passer bedst til dig som person og/eller det er essentielt, at afdragene ikke bliver højere, så skal du vælge et fast forrentet lån. Her ved du altid præcis hvor meget du skal betale hver måned.
Omvendt kan et lån med en variabel rente være en fordel, men kun hvis renten falder, og det er der selvfølgelig ikke nogen garanti for. Vælger du et variabelt forrentet lån er det altså lidt af en satsning, og du skal være helt klar på, at renten kan gå begge veje.
Du kan lære mere om interesse i vores renteguide her.
Brug udbydernes online låneberegnere for at få et indtryk af de lånebetingelser du vil kunne få. Men husk, at der er tale om standardbetingelser, og at det endelige lånetilbud du får afhænger af din kreditvurdering.
Herunder kan du se nogle af de ting du skal være særligt opmærksom på, når du sammenligner lån:
Når du sammenligner lån som har lige lang løbetid, så er den bedste faktor du kan sammenligne de årlige omkostninger i procent (ÅOP). ÅOP er et udtryk for hvor meget det koster dig om året at optage lånet. ÅOP omfatter altså både renter og gebyrer og gør det nemt at sammenligne lån som ellers er meget forskellige for så vidt angår renter og gebyrer. Du kan fx opdage at et lån med en lav rente faktisk er dyrere end et med en lidt højere rente fordi der er flere gebyrer på lånet med den lave rente.
Hvis lånene du sammenligner ikke har samme løbetid, kan du ikke sammenligne deres ÅOP direkte. I stedet bør du se på de samlede kreditomkostninger, dvs. det samlede beløb du ender med at betale tilbage.
Du kan lære mere om ÅOP i vores guide.
Måske tænker du, at de fleste lån blot har et forholdsvis lille etableringsgebyr, og i nogle tilfælde er det også korrekt. Men der vil typisk også være andre gebyrer, og i nogle tilfælde kan gebyrerne hurtigt løbe op i relativt store beløb.
Det er især vigtigt at fokusere på gebyrer ved forbrugslån med meget lave renter eller med en rentefri periode. Et sådan lån kan lyde meget billigt, men i disse tilfælde skruer långiveren ofte renten ned (for at det skal virke billigt) for så i stedet at tjene penge på meget høje gebyrer. Her er det vigtigt at være ekstra opmærksom på de årlige omkostninger i procent (ÅOP) som beskrevet ovenfor.
Her er de gebyrer du skal være opmærksom på:
En eller anden form for etableringsgebyr regner de fleste med at skulle betale, når de optager et lån, men størrelsen på etableringsgebyret kan variere utroligt meget. For mindre lån uden rente kan etableringsgebyret udgøre en forholdsvis stor del af det lånte beløb.
Typisk vil et lån blive pålagt minimum et eller flere administrative gebyrer som fx faktureringsgebyr for at opkræve afdrag samt et betalingsgebyr, som afhænger af betalingsmetoden.
Hvis du kommer bagud med betalingen eller glemmer at betale et afdrag, så vil du modtage en rykker som kommer med et rykkergebyr.
Der er flere ting du skal tage i betragtning, når du overvejer om du skal vælge et lån, hvor du stiller sikkerhed i noget du allerede ejer. Her er nogle af de ting du kan overveje:
Da risikoen for långiveren er mindre, vil du ofte kunne få bedre lånebetingelser, fx en lavere rente, hvis du kan stille sikkerhed for lånet.
Det er en forudsætning for at stille sikkerhed, at du faktisk ejer noget som du kan stille sikkerhed i. Det kan fx være et hus eller en bil. Typisk vil man stille sikkerhed i det man låner pengene til at købe.
Forbrugslån og kviklån er normalt lån uden sikkerhed. Så her kan du altså ikke få bedre lånebetingelser ved at stille sikkerhed. Til gengæld har du heller ikke en forpligtelse til at bruge lånet til noget bestemt, som fx ved et billån, der naturligvis skal bruges til at finansiere en bil.
Det kan som nævnt være en fordel at vælge et lån, hvor du stiller sikkerhed, da du ofte kan opnå bedre lånebetingelser, fordi långiveren netop har sikkerhed for at du kan betale lånet tilbage. Men kan du pludselig ikke afdrage på lånet, så risikerer du altså at miste det du har stillet som sikkerhed.
Forbrugere har som udgangspunkt altid 14 dages fortrydelsesret, når de har indgået en kreditaftale (dvs. optaget et kviklån, forbrugslån, billån eller en anden form for lån). Dette er reguleret i kreditaftalelovens § 19.
Betingelserne for tidlig tilbagebetaling kan variere fra et lån til et andet. I nogle tilfælde kan du betale lånet ud tidligere uden yderligere gebyrer, mens du i andre tilfælde kommer til at betale et gebyr for at gøre det.
Her bliver du nødt til at være den mest ansvarlige version af dig selv. Det kan ikke nytte noget, at du er impulsiv og udelukkende ser på hvad du har lyst til at gøre, du er også nødt til at se på hvad der vil være fornuftigt at gøre.
Brug låneberegnerne hos långiverne til at få et overblik over deres standardlånebetingelser. Indhent konkrete lånetilbud som er baseret på din kreditvurdering og sammenlign dem ved at se på ÅOP, de samlede kreditomkostninger og øvrige lånebetingelser og vælg det lån der passer bedst til dig.
Sideløbende med at du overvejer og evt. optager et lån bør du fokusere på at lægge og overholde et budget og gøre din økonomi så solid som muligt. Det medvirker til at der er plads til et lån og kan dermed give dig fleksibilitet og ro i maven, når det kommer til uforudsete udgifter.
Magne Frost er ansvarlig udgiver hos Kreditium siden 2024 og står bag en stor del af de anmeldelser og artikler, du kan læse her på siden. Magne har en grad i journalistik og har tidligere skrevet flere uafhængige økonomiblogs. Med en stor interesse for personlig økonomi og opsparing bidrager Magne med stor forståelse for forbrugerkreditter i Danmark.
Få tilbud og smarte tips til din økonomi – direkte i din indbakke!
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du også vores vilkår og betingelser.